Hazır Çim Her Mevsim Uygulanabilir Mi?

Evet. Hazır Çimler yılın 12 ayı, havanın yağışlı ve toprağın don olmadığı takdirde uygulanabilir

Hazır çim uygulamasını herkes yapabilir mi?

Uygulama, zemin tesviyesi düzgün yapıldığı takdirde basittir ve herkesçe kolayca yapılabilir. Yinede bir uzman tarafından yapılması tavsiye olunur.

Hazır çim döşemenin püf noktaları nelerdir?

Hazır çim döşenecek zemin önceden sulanıp silindir ile bastırılıp iyi tesviye edilmeli, bahçe için gerekli eğimler verilmeli, toprak; yol, bordür ya da varsa karo kaplı zeminlerden 3-4cm kadar aşağıda kalacak şekilde ayarlanmalıdır. Toprağın sulamayla birlikte %10 çökme payı hesaba katılmalıdır. Gerekli alt yapı işlemleri tamamlandıktan sonra rulo halinde gelen çimlerin topraklı kısımları birbirine sıkıca temas edecek şekilde toprağa serilmelidir. Serme işlemine köşelerden başlanmalı, yeni döşenen rulo ile ilk döşenen rulonun ucu topraktan 3-4cm yukarıda birbirine temas ettirilmeli ve toprağa o şekilde iyice bastırılmalıdır. Her 50m2’lik döşeme işleminden sonra çimler sulanmalıdır.

Hazır çimi yeni uygulayanlar nelere dikkat etmeli?

Çim adaptasyonu ilk iki haftalık süre zarfında gerçekleşir. Yeni çim döşetenler ilk 1 hafta, çim toprağının sürekli nemli kalmasını sağlamalılar. İlk haftadan sonra firmanın verdiği bakım takvimi doğrultusunda hareket edilmelidir.

Hazır çimin biçme yönü var mıdır?

Hayır. Çimlerin biçme yönü yoktur. Fakat çim biçme makinesi ile sürekli aynı yöne doğru yapılan biçimlerde çimler tek yöne doğru yatacağından bazen ters yönde biçim yapmakta faydalı olabilir.

Çok sulama çim alana zarar verir mi?

Sık sulama bitkilerin kök gelişimini engeller. Suyu sürekli toprak üstüne yakın bulan bitki kökleri toprağın derinine doğru gelişme ihtiyacı bulmaz. Kısa bitki kökleri derin topraktaki su ve minerallerden faydalanamaz. Sıcağa ve kuraklığa karşı olan toleransları düşük olur.

Ne zaman gübreleme yapılmalıdır?

Gübreleme zamanı hava durumuna, çim tipine ve sulama kapasitesine göre değişiklik gösterir. Çimler ilkbaharın başında ve sonbaharın sonunda gübrelenmelidir. Eğer havalar çok sıcak değilse ve yeteri kadar su varsa sezon ortasında da gübreleme faydalıdır.

Hazır çimde biçme işlemi nasıl, hangi sıklıkta ve ne zaman yapılır?

Çim biçme işlemi çimin uzama hızına bağlı olarak bahçeden bahçeye farklılık gösterir. Yapılan sulama, gübreleme çimin hızlı uzamasını sağlar. Hazır çim döşeme işleminden sonra ilk biçim çimler 8cm’ken 6cm indirilerek yapılır. Sonraki biçim 3,5- 4cm’den yapılarak bu periyotla devam edilir. Yaz aylarında sulama fazla olduğundan uzama hızı artar ve biçim haftada 2 bazen 3’e kadar çıkabilir. Çim biçme işlemi için keskin bıçaklı sepetli çim biçme makineleri kullanın. Motorlu tırpan ve benzeri aletleri kullanmayın. Çim biçimleri mümkünse güneş battıktan sonra yapın ve çim alan üzerinde çim artığı bırakmamaya özen gösterin.

Çim alanları sulamak için en uygun saat hangisidir?

En uygun vakit havanın serin ve buharlaşmanın en az olduğu sabahın erken saatleridir.

Hazır çimlerim sararıyor ne yapmalıyım?

Çimlerin sararmasının birçok sebebi olabilir. Bunların başında sulama noksanlığı yada yanlış sulama, gübreleme yapmama yada yanlış gübreleme, çimlerin döşeme esnasında toprağa bastırılmaması alttan hava alıp kuruması, çeşitli hastalıklar gelmektedir.
Bunu engellemek için çim aldığınız firmanın verdiği çim bakım takvimini uygulamalı sonuç alamıyorsanız, firmayla temasa geçmelisiniz.